Mam taki problem. Ostatnio kupiłem sobie podobno porządny laptop do gier Acer Nitro 5. Oczywiście pierwszym moim wyborem był Fallout 4. Wszystko działa pięknie na ustawieniach ultra ALE. ALe co jakiś czas gra wyrzuca do windowsa. Bez żadnego komunikatu. Czasem co godzinę, czasem co 10 sekund. Jest to strasznie upierdliwe i w pewnych momentach uniemożliwia rozgrywkę. Nie jest problemem brak wydajności bo np. przelot do Prydwen gdzie trzeba było wyświetlić pół świata do gry odbył się bezproblemowo a gdy wejdę do jakiegoś pomieszczenia gdzie grafiki prawie niema to potrafi się 10 razy zaciąć co kilka sekund. Przeczesałem całe google w poszukiwaniu pomocy, zaktualizowałem sterowniki itd itp a problem dalej się pojawia. Dziś natomiast odkryłem pewną dziwną zależność – gra działa stabilnie gdy laptop pracuje na baterii a wiesza się gdy jest podłączony do zasilania. Tak – ustawiłem takie same profile wykorzystania energii na zasilaniu i bez i nadal tnie się na zasilaniu. Co jeszcze mogę w tej sprawie zrobić? Czemu tak się dzieje?
Bardzo pomocna strona