Olympus 2207 – problemy z mapą świata

Przeglądają 3 wpisy - 1 przez 3 (z 3 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Szakal
    Participant

Cześć. Zainstalowałem tego moda. Stworzyłem postać i ukończyłem prolog. Wszystko było okej do czasu aż wyszedłem na powierzchnie i znalazłem się na mapie świata. Przez chwilę postać porusza się po niej normalnym tempem, a za chwilę zwalnia i porusza się ekstramalnie powoli, a do tego co chwilę wpadam na wysokolevelowych przeciwników, którzy robią ze mnie krwawą miazgę np. żołnierzy w pancerzach wspomaganych. Nie jestem w stanie dojść do jakiejkolwiek lokacji.

Szponix
    Keymaster

Przez chwilę postać porusza się po niej normalnym tempem, a za chwilę zwalnia i porusza się ekstramalnie powoli

Masz w folderze głównym tego moda plik „ddraw.ini”?

Jeśli tak, możesz spróbować zmienić te wartości:

;Set to 1 to use the fallout 1 code to control world map speed
    WorldMapFPSPatch=1

;Controls the world map speed if WorldMapFPSPatch is 1. Higher values cause slower movement
    WorldMapDelay2=66
    Szakal
    Participant

U mnie to wygląda w ten sposób:
    [quote];Set to 1 to use the Fallout 1 code to control world map speed
    WorldMapFPSPatch=1

;Controls the world map speed if WorldMapFPSPatch is 1. Higher values cause slower movement
    WorldMapDelay2=30

;Set to 1 to enable Ray’s patch to make world map encounter rate independent of your travel speed
    ;Higher values of WorldMapEncounterRate cause a slower encounter rate
    WorldMapEncounterFix=0
    WorldMapEncounterRate=25[/quote]

Tak chyba powinno być. Po za tym to nie wyjaśnia dlaczego raz postać porusza się szybko, a innym razem powoli. I nie, nie widzę aby to zależało od terenu po którym się poruszam, bo dzieje się tak na równym, płaskim terenie. Zresztą szybkość poruszania się to jedno, a częstotliwość występowania losowych spotkań to druga rzecz. Udało mi się dotrzeć jakoś do pierwszej lokacji, ale miałem ponad 10 encounters na odcinku krótszym jak z Arroyo do Den. Mało tego one potrafią wyskoczyć nawet jeden po drugim w tym samym kwadracie, a na drugim levelu bez żadnej porządnej broni jedyne co mogę zrobić to s… do wyjścia najszybciej jak się da.

EDIT:
    Okej zauważyłem, że gra przycina się także podczas normalnej rozgrywki. Czyli to nie tylko problem z poruszaniem się po mapie świata, ale ogólny problem z działaniem gry. Uruchomiłem grę w oknie i to zdaje się rozwiązało/zmniejszyło częstotliwość występowania problemu. Ale za to mam teraz dwa kolejne problemy. Pierwszym są ohydne białe paski na górze i dole ekranu. Drugi to fakt, że gra automatycznie dostosowuje rozdzielczość do rozdzielczości monitora.

Przeglądają 3 wpisy - 1 przez 3 (z 3 w sumie)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.